River links and pavilions

The Water of Leith

The transformation of the Water of Leith, in a single generation, from dank, stinking, industrial sewer, to a primary component of the City’s green network and wellbeing infrastructure, has been a remarkable emblem for the positive evolution of the city.

Malcolm Fraser Architects worked extensively on this transformation, converting the old Bank at Stockbridge into the popular Pizza Express, the Civic Trust award-winning conversion opening up the building to the river. The Millennium project followed, where the practice led the team which filled-in the missing sections of the walkway, linking it all the way from the Pentlands to Leith, and converted the old Slateford School into the Water of Leith Visitor Centre. The Toll House now follows, downstream at Canonmills.

Fraser/Livingstone Architects well understand the importance and potential of the river for the people of Edinburgh, its green infrastructure role and attendant possibilities for enhancement.

Water of Leith, annotated sketch
Water of Leith: 1) Pizza Express, Stockbridge; 2) Additions to river walkway; 3) Water of Leith Visitor Centre; 4) The Toll House, Canonmills.

CLIENT / Daniel Multon and Gardener’s Cottage

ARCHITECT / Fraser/Livingstone Architects

Gross Internal Area / 120m2

Brief and Construction / A new bar and restaurant pavilion on Edinburgh's urban river.

Pizza Express Deanhaugh
Pizza Express Deanhaugh, by Water of Leith. Malcolm Fraser Architects, 1996.
Water of Leith Visitor Centre
Water of Leith Visitor Centre. Malcolm Fraser Architects, 2000.

A Civic Marker

Just as the Stockbridge Pizza Express offers sustenance and casts a warm glow over the walkway at that bridge, so the opportunity at Canonmills is taken to act as way-marker along the walkway, opening up to the river and its walkers.

Located on a prominent intersection of the city, this confluence of busy routes is punctuated by the sentinel of the Canonmills Clock to the south. Generous openings connect to these surrounding civic features.

FLA Team / Andrew Gillespie, Malcolm Fraser, Robin Livingstone

Structural Engineer / McGregor McMahon

Consultant Designers / S+CO

Costs / David Adamson Group

191125 imgs4
View to south.
191125 imgs2
View to north.

A Dark Form on the River

The existing building has its roof removed and lower floor repurposed as base and lower floor, white painted. A new forestair is built out to the side, entering next to the street corner's mature trees.

The new pyramidal pavilion form is clad in black steel and topped with a rooflight, flooding the internal stair void with light and capturing the sky and the tops of the river’s trees.

190113 seshie
Toll house sketches

Photography

Keith Hunter